Nieuws

A new signature kitchen by Grégoire de Lafforest

Voor wie van grensverleggend keuken- en interieurontwerp houdt, is de collectie signature keukens van het Belgische designbedrijf Obumex vast niet onbekend. Al 20 jaar lang gaat Obumex immers spraakmakende samenwerkingen aan met internationale topontwerpers om unieke limited editions keukens te creëren, die de limieten van de verbeelding, de technische én de ergonomische conventies tarten. Namen als John Pawson, Joseph Dirand, Bruno Moinard, Glenn Sestig en Vincent Van Duysen brachten in het verleden al hun persoonlijke interpretatie van het keukenconcept onder de vlag van Obumex naar buiten.

Gregoire de Lafforest

“Samenwerken aan signature collecties van wereldniveau is de mooiste bekroning voor ons werk.”
Geert Ostyn, CEO Obumex

De nieuwste aanwinst in de collectie gaat vanaf vandaag in primeur en zal te bewonderen zijn in de gloednieuwe showroom van Obumex Gent. Het gaat deze keer om een bijzonder ontwerp van de Franse ontwerper en interieurarchitect Grégoire de Lafforest. Deze internationaal gelauwerde ontwerper verdiende zijn sporen bij onder meer Bruno Moinard, Noé Duchaufour en Gilles et Boissier, waar hij aan spraakmakende projecten mee kon werken zoals het Baccarat hotel in New York en designprojecten voor Cartier en Veuve Clicquot. Sinds 2016 is de Lafforest huisontwerper bij het befaamde modehuis Hermès.

DE KEUKEN ALS LEESBAAR BIBLIOTHEEKCONCEPT

Met zijn signature creatie voor Obumex ontwikkelde Grégoire de Lafforest een radicaal eigentijdse kijk op zowel de functie als de vormgeving van de keuken, die meer dan ooit een échte leefruimte is geworden. Terwijl de functionele technische elementen (toestellen, etc.) in zijn ontwerp uit het gezichtsveld verdwijnen, geeft de Lafforest net ruimschoots aandacht aan de objecten die zich als het ware vanzelf in een keuken verzamelen: decoratieve objecten, (kook)boeken, accessoires, …

Geïnspireerd door het idee van een bibliotheek, geeft de ontwerper deze objecten de ruimte in een heruitgevonden versie van de nis waarin traditioneel de gootsteen is terug te vinden. Door talloze kleine details als het ware in een etalage te plaatsen, ondergaat de keuken een visuele én functionele metamorfose en wordt ze een leesbare catalogisering van de persoonlijke smaak en stijl van de gebruiker.

“DE KEUKEN IS MEER DAN OOIT DE BELANGRIJKSTE LEEFRUIMTE IN EEN WONING. IN PLAATS VAN TECHNISCHE ELEMENTEN WILLEN MENSEN ER DE OBJECTEN ZIEN DIE HUN LEVEN SFEER EN KLEUR GEVEN.” Grégoire de Lafforest

Voor de praktische uitwerking en maatvoering van dit nieuwe keukenconcept ging Grégoire de Lafforest een intensieve samenwerking aan met de vakmensen in het Obumex-atelier in Staden, West-Vlaanderen. Het resultaat is een unieke combinatie van creativiteit en vakmanschap, met quasi eindeloze mogelijkheden naar personalisering en afwerking toe. Naar handgrepen hoeft u alvast niet te zoeken, want die zijn volgens de uitdrukkelijke wens van de ontwerper volledig vervangen door een speciaal gecreëerd onzichtbaar greepsysteem onderaan de lades en kastdeuren.