Karaktervol Braziliaans design van Sergio Rodrigues

Sergio Rodrigues leefde van 1927 tot 2014 en geldt als een van de pioniers van het Braziliaanse design. Gedurende de twintigste eeuw zorgde hij ervoor dat Brazilië op de kaart werd gezet in de designwereld. De fauteuils, stoelen, sofa’s, krukjes, lampen en tafels van Rodrigues hebben een tijdloos maar duidelijk Braziliaans karakter.

Internationaal gewaardeerd meubeldesign

Sergio Rodrigues studeerde Architectuur aan de Universiteit van Brazilië in Rio de Janeiro. Nadat hij deze opleiding in 1952 succesvol had afgerond, werkte hij als binnenhuisarchitect en meubelontwerper. In 1955 opende Rodrigues zijn design meubelwinkel Oca. Bekendheid op internationaal niveau kreeg hij in 1961. Dat jaar won zijn Mole-fauteuil de 4de Internationale Meubel Competitie in het Italiaanse Cantù. De Mole (Portugees voor ‘zacht’) was het eerste door een ontwerper uit Brazilië gecreëerde meubel dat een prijs ontving. Het betekende de doorbraak voor het Braziliaanse design in het algemeen en het Sergio Rodrigues design in het bijzonder. De later tot Sheriff omgedoopte stoel maakt sinds 1974 deel uit van de vaste collectie van het Museum of Modern Art in New York.

Traditionele Braziliaanse materialen

Rodrigues ontwierp gedurende zijn carrière 1200 meubels voor uiteenlopende opdrachtgevers. Zijn meubels staan onder meer in overheidsgebouwen, hotels, theaters, kantoren, particuliere woningen en paleizen. Bekende ontwerpen zijn onder meer de in 1963 verschenen Tonico-loungestoel en de prijswinnende Sergio Rodrigues Kilin fauteuil uit 1973. Het uitgangspunt van Sergio Rodrigues was dat zijn meubels comfortabel moesten zijn en de Braziliaanse cultuur moesten uitstralen. Dat laatste bereikte hij door het gebruik van traditionele materialen, zoals rotan, stro en leer. Het hoofdmateriaal was echter hout. Rodrigues werkte veel met inheemse houtsoorten, waaronder jacaranda, imbuia, tauari, pau-marfim en frejó.

Sergio Rodrigues reissues

De meubelen van Rodrigues worden gemaakt door het Sergio Rodrigues atelier. In navolging van de meester zelf, produceert men de meubels grotendeels met de hand. Daarbij wordt nauwlettend vastgehouden aan de oorspronkelijke designs en het gebruik van Braziliaanse materialen. Met een Sergio Rodrigues sofa of stoel koopt u dus een meubelstuk dat trouw is aan het origineel en eenzelfde karakter heeft. Tegenwoordig is LinBrasil eindverantwoordelijk voor de productie van Rodrigues-meubels. Het bedrijf heeft het exclusieve recht op het uitbrengen van reissues van de ontwerper. Men richt zich daarbij op de meest iconische designs uit zijn oeuvre: van de Mocho-kruk uit 1954 tot de Jua-tafel uit 2004. Ook de Sergio Rodrigues Kilin fauteuil ontbreekt niet. Deze uit een massief houten onderstel bestaande stoel is verkrijgbaar met leren bekleding in diverse kleuren en dessins.

Sergio Rodrigues design bij Obumex

Heeft u interesse in een tijdloze Sergio Rodrigues sofa, zoals de Paraty, Moleca of Hauner? Of wilt u Braziliaans relaxen in de Kilin-, Voltaire- of Vronka-fauteuil? Bij Obumex kunt u alle meubelen uit het Sergio Rodrigues atelier bestellen. Behalve voor sofa’s en stoelen zijn wij ook het adres voor andere Rodrigues-reissues van LinBrasil, waaronder krukken, tafels, bijzettafels en ligbedden. Wilt u meer weten over de prijzen en mogelijkheden van deze karaktervolle meubels?