Pouenat: kleurrijke en sierlijke meubels en verlichting

Pouenat is een merk uit Frankrijk met een breed aanbod meubels en meubelaccessoires, die opvallen door hun fraaie vormen en kleuren. Het bedrijf werd opgericht in de negentiende eeuw. Een groot deel van zijn bestaan had Pouenat metaalwerk als zijn belangrijkste discipline, maar gaandeweg verlegde men de koers en werd het metaalwerk aangevuld met meubels en verlichting. Eén ding veranderde daarbij niet, en dat is de keuze voor metaal als hoofdmateriaal.

Passie voor siermetaal sinds 1880

Pouenat begon in 1880 als werkplaats voor metaalbewerking in Moulins in Midden-Frankrijk. Daar maakte het bedrijf uiteenlopende sierobjecten van metaal en smeedijzer voor binnen en buiten. De werkzaamheden bestonden onder andere uit het vervaardigen van uithangborden en toegangshekken. Tot de vroege werkstukken van Pouenat behoren de poorten van het Kasteel van Versailles en diverse metalen ornamenten op het Place Stanislas in Nancy. In de loop van de jaren kregen trapleuningen en andere metalen voorwerpen voor indoor gebruik eveneens een plaats in het assortiment.

Uitbreiding met Pouenat licht

De grote omslag kwam in de jaren 60, toen Henri Pouenat tot de firma toetrad. Hij was kort daarvoor afgestudeerd aan de École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs en had als kleinzoon van de oprichter veel invloed op de koers van het bedrijf. Op zijn aanraden werd het werkterrein uitgebreid met sierpanelen, lichtarmaturen en lampen. In de periode die volgde ontwierp Pouenat metaalwerk en verlichting voor hotels in Parijs en Algiers en voor paleizen, gebouwen, winkels en privéwoningen in onder meer Londen, Moskou, Brussel, Genève, Teheran en Djedda. Gaandeweg besloot men om tevens meubilair te gaan ontwikkelen. Pouenat was onder andere verantwoordelijk voor de stoelen en tafels in de hutten van het passagiersschip SS France.

Klein team top designers

Na gedurende lange tijd een succesvol familiebedrijf te zijn geweest, stond Pouenat er begin jaren 90 minder goed voor. Om het tij te keren kreeg de jonge ingenieur Jacques Rayet de leiding over het bedrijf. Hij besloot externe designers voor Pouenat aan te trekken. Dit resulteerde vanaf 2003 in een groot aanbod verlichting en meubels van ontwerpers als Sybille de Margerie, Damien Langlois Meurinne, Rodolphe Parente en Stéphane Parmentier. Andere designers waarmee het bedrijf tegenwoordig samenwerkt zijn Thomas Boog, Jean-Louis Deniot, Olivier Gagnère, Humbert & Poyet, Michel Jouannet, Kaki Kroener en Valérie Serin-Lok. Het ontwerpen en inrichten van entrees, interieurs en exterieurs behoort overigens nog steeds tot de kernactiviteiten van Pouenat.

Metaal in vele afwerkingen

Ondanks de veranderingen binnen de organisatie blijft het designhuis trouw aan het gebruik van metaal. Ook wat de Pouenat meubels en verlichting betreft. Men kiest daarbij voor uiteenlopende metaalsoorten. Er wordt onder meer gebruikgemaakt van roestvrij staal, koper, brons, aluminium en messing. Het is echter niet zo dat Pouenat uitsluitend metaal in zijn lampen en meubels toestaat. Afhankelijk van het ontwerp wordt er soms bijvoorbeeld ook textiel, glas, steen, keramiek en hout in verwerkt. Het assortiment verlichting omvat hang-, muur-, vloer- en tafellampen in talloze designs. De collectie Pouenat meubels kenmerkt zich eveneens door veel variatie en bestaat uit fauteuils, leunstoelen, krukken, sofa’s, loungebedden, bijzettafels, koffietafels, bureaus en opslagmeubels. Pouenat produceert daarnaast onder meer kaarsenhouders en spiegels. Door de samenwerking met diverse ontwerpers komen in het aanbod meerdere stijlen terug. Sierlijke elementen, ronde vormen en heldere kleuren zorgen voor de onderlinge verbinding.

Pouenat licht en meubels kopen

Als u uw woning wilt inrichten met kleurrijke verlichting, meubelen en wandobjecten, heeft Pouenat precies wat u zoekt. In dit bijzondere assortiment vindt u altijd een lamp, stoel, bank, tafel of spiegel die bij uw interieur past. Wilt u de showroom van Pouenat komen bekijken? Neem dan vrijblijvend contact op met Obumex.