Modern design met Bauhaus-filosofie van Knoll

Al bijna een eeuw brengt Knoll design meubelen uit die geliefd zijn om hun hoge kwaliteit en duurzame en inspirerende ontwerpen. Het Amerikaanse bedrijf heeft in die periode een uniek oeuvre opgebouwd met meubelen voor thuis en werkomgevingen. Hoewel klassieke Bauhaus-invloeden daarin niet ontbreken, passen Knoll stoelen, tafels en sofa’s helemaal in de moderne tijd en spelen ze steeds in op de altijd weer veranderende behoeften van de consument.

Amerikaans merk met Duitse voorgeschiedenis

Het designhuis werd in 1938 in de Verenigde Staten opgericht. Eigenaar en naamgever Hans Knoll was kort daarvoor via Engeland uit Duitsland geëmigreerd. Hij was een telg uit een familie met een lange meubelmakers- en meubelbekledingstraditie. Zo was zijn vader Walter Knoll de eigenaar van een designbedrijf. Deze had hij samen met zijn broer Willy overgenomen van hun vader Wilhelm, die in 1865 in Stuttgart een atelier voor leerbewerking opende. Willy en Walter Knoll ontwierpen in 1907 de eerste in Duitsland gecreëerde met leer beklede fauteuil. De Walter Knoll stoel Prodomo uit 1925 wordt dankzij zijn aluminium frame beschouwd als de eerste moderne beklede leunstoel. Walters zoon Hans nam zijn designkennis enkele jaren daarna mee naar Amerika. Hier kwam hij in contact met de meubel- en interieurdesigner Florence Schust, die later zijn vrouw zou worden.

Belangrijke ontwerpers bepalen design

Knoll werkte vaak samen met vooraanstaande Bauhaus-ontwerpers. Onder andere Ludwig Mies van der Rohe, Marcel Breuer en Eero Saarinen ontwikkelden meubels voor KnollStudio. Veel door deze iconische designers bedachte Knoll stoelen en tafels zijn nog altijd verkrijgbaar. Bijvoorbeeld de Breuer Wassily-stoel, de MR-zitmeubels en tafels van Mies van der Rohe en de Knoll stoelen Saarinen Tulip en Womb. En u kunt natuurlijk ook bij dit merk terecht voor een Florence Knoll tafel, sofa of kast, zoals een Low-tafel, Relax-bank of Credenza-dressoirs. Heeft u liever een Knoll stoel, Knoll bureaustoel of salontafel Knoll die recenter ontworpen is? Dan kiest u voor een meubel van Marc Newson, Edward Barber & Jay Osgerby, Marc Krusin, David Adjaye of Markus Jehs & Jürgen Laub. Van deze designers kunt u onder meer een Knoll zetel of Knoll bijzettafel kopen.

Stoelen Knoll van andere design fabrikanten

Naast de eigen meubelontwerpen vertegenwoordigt het Amerikaanse merk ook diverse andere aanbieders van modern design. U kunt via het bedrijf onder meer stoelen, sofa’s en interieuraccessoires van Muuto kopen. Deze Finse producent staat voor functioneel Scandinavisch design. De laatste jaren zijn ook diverse andere fabrikanten overgenomen. Zo kocht het bedrijf in 2014 Holly Hunt Design, dat indoor- en outdoormeubelen, verlichting en tapijten uitbrengt. In 2019 werd het eveneens Amerikaanse Fully verworven. Dit merk richt zich op designmeubelen voor kantoorgebouwen en thuiswerkomgevingen.

Obumex, specialist in design Knoll

Wilt u uw woonkamer, privé werkplek of kantoor voorzien van een Knoll stoel, Knoll salontafel of sofa? Bij Obumex vindt u diverse meubelen van KnollStudio. Neem voor prijzen, informatie en advies contact met ons op. Om een goed beeld te krijgen van de moderne en traditionele Knoll design meubelen kunt u natuurlijk ook onze showroom bezoeken.