Etel Design: broedplaats van het Braziliaanse houtdesign

Etel Design is een producent van meubelen en interieurobjecten, die zich exclusief richt op designproducten van Braziliaanse ontwerpers van vroeger en nu. Het vanuit São Paulo actieve bedrijf staat voor Braziliaans vakmanschap, waarbij authentieke houtsoorten en technieken de bepalende factor zijn. Etel heeft sinds de jaren 90 de hele wereld veroverd en beschikt over vestigingen en distributeurs in een groot aantal landen.

De kracht van natuurhout

Het Braziliaanse designhuis heeft zijn bestaan te danken aan een voorliefde voor hout. Oprichtster Etel Carmona specialiseerde zich rond 1980 in het restaureren van houten meubels. Tijdens haar werkzaamheden werd ze gegrepen door de schoonheid van het natuurhout en meubelontwerp van Brazilië. Geïnspireerd door de kracht van houtdesign besloot Carmona in 1985 een atelier te openen om historische meubels van Braziliaanse ontwerpers opnieuw op de markt te brengen. Sindsdien houdt Etel Design het verleden in leven, maar worden tevens producten van moderne designers uitgegeven. Ook Carmona zelf heeft alleen en in samenwerking met andere ontwerpers een omvangrijk oeuvre opgebouwd, bestaande uit tafels, stoelen, kasten, sierobjecten en lampen.

Hout met FSC-keurmerk

Veel van de designers die Etel Design vertegenwoordigt, verwerken tropisch hout in hun producten. En het gaat daarbij niet alleen om meubels. Ook lampen, vazen, flessen en schalen zijn vaak geheel of gedeeltelijk van hout gemaakt. Houtsoorten die typerend zijn voor het Etel-assortiment zijn onder meer canela, cumaru, frejó, imbuia, ipe, jequitiba, louro preto, pau-marfim, peroba do campo, sucupira, tauari en timbauba. Het merendeel daarvan is afkomstig uit Brazilië en andere Zuid-Amerikaanse landen. Om het regenwoud te beschermen, is Etel Design sinds 1999 betrokken bij projecten die duurzaam gebruik van hout uit het Amazone-gebied bevorderen. In 2001 was het designhuis een van de eerste in Brazilië waaraan het FSC-keurmerk werd toegekend.

Braziliaanse ontwerpers uit heden en verleden

De collectie van Etel Design is bijzonder uitgebreid. Daarbij is een belangrijke plaats weggelegd voor klassiekers van het twintigste-eeuwse Braziliaanse design. In het assortiment vindt u meubels van onder anderen Oscar Niemeyer, Lina Bo Bardi, Jorge Zalszupin, Sergio Rodrigues, Oswaldo Bratke en Branco & Preto. Laatstgenoemde was een groep ontwerpers uit 1950-1955, die grensverleggende meubels van Braziliaanse materialen creëerden. Etel Design besloot de meubels van Branco & Preto in 2005 te herintroduceren. Belangrijke hedendaagse Etel-designers zijn Isay Weinfeld, Dado Castello Branco en Carlos Motta.

Moderne iconen van Carlos Motta design

Carlos Motta is een representant van het moderne Braziliaanse design. Zijn werk bestaat voornamelijk uit stoelen en fauteuils. Ergonomische ontwerpen en respect voor de natuur kenmerken het Carlos Motta design. Hij maakt naast FSC-hout dan ook vaak gebruik van gerecycled staal. Een van de belangrijkste Etel-productseries van Motta is de Atelier-lijn. Deze bestaat uit zitmeubels die Motta tussen 1970 en 2005 ontwierp, waaronder de CM7, de Saquarema-stoelen en de op verzoek van Oscar Niemeyer gecreëerde Luna-stoel.

 

Etel Design bij Obumex kopen

Wilt u genieten van de schoonheid en het comfort van de Braziliaanse houtmeubels van Etel Design? Gebruik het contactformulier op onze website voor prijsinformatie of maak een afspraak in onze showroom.