Cassina, historisch merk met iconische ontwerpen

Noord-Italië is al meer dan honderd jaar een vruchtbare regio voor meubeldesign. Ook het in deze streek gevestigde Cassina past in die lange traditie. Het bedrijf combineert authentiek vakmanschap met moderne productiemethodes, wijdt veel aandacht aan details en heeft een passie voor welzijn en duurzaamheid. Het leverde het merk talloze designprijzen op. Door samen te werken met vooraanstaande ontwerpers ontwikkelde Cassina zich in de loop van de vorige eeuw tot een van de belangrijkste Italiaanse designhuizen.

Begonnen als meubelatelier

Cassina werd in 1927 opgericht door de broers Cesare en Umberto Cassina. Dat jaar openden zij een werkplaats in het nabij Milaan gelegen Meda, waar ze zich vooral specialiseerden in de productie van koffietafels. In eerste instantie creëerden ze hun tafels en meubels zelf. Na de Tweede Wereldoorlog sloeg Cassina echter een andere weg in. Vanaf 1948 werden het ontwerpatelier en de productieruimte twee op zichzelf staande bedrijfsonderdelen en maakte men steeds meer gebruik van externe designers. De gedachte daarachter was het ontwikkelen van nieuwe, innovatieve ontwerpconcepten, waarmee het merk zich kon onderscheiden van andere meubelfabrikanten. In de daaropvolgende periode werkte het bedrijf veel samen met de Italiaanse designer Gio Ponti. Ponti’s lichtgewicht Superleggera-stoel uit 1957 wordt gezien als de kroon op zijn werk voor Cassina en is nog altijd in productie.

Prominenten van de designwereld

De jaren 60 waren een belangrijk decennium voor het merk. Zo verwierf het bedrijf in 1964 de rechten op toonaangevende meubels van het Zwitsers-Franse ontwerpteam Le Corbusier, Charlotte Perriand en Pierre Jeaneret. Cassina is sindsdien de exclusieve producent van stoelen als de LC1, LC2 en LC3, die deze iconische designers rond 1928 ontwierpen. Van Charlotte Perriand zijn uiteenlopende sofa’s, stoelen, tafels en kasten in het assortiment opgenomen. De meubels van Le Corbusier, Perriand en Jeaneret zijn onderdeel van de collectie Cassina I Maestri. Hierin worden ook eetkamerstoelen, fauteuils, banken, opslagmeubelen en tafels aangeboden van andere historische designers, waaronder Gerrit Rietveld, Franco Albini en Frank Lloyd Wright. Sommige van de Cassina zetels en tafels uit de Maestri-collectie gaan terug tot het begin van de twintigste eeuw.

Cassina Contemporanei gemaakt door modernere ontwerpers

Behalve voor een klassieke Cassina stoel kunt u tevens bij dit merk terecht voor designmeubelen die bepalend waren voor de tweede helft van de vorige eeuw. Deze zijn samengebracht in de collectie Cassina Contemporanei. Het assortiment bestaat uit stoelen, tafels, banken en kasten van onder anderen Vico Magistretti, Philippe Starck, Mario Bellini, Tobia Scarpa, Patricia Urquiola en Ronan en Erwan Bouroullec. Dankzij de grote verscheidenheid aan ontwerpers en periodes biedt het aanbod Cassina een uitgebreid overzicht van wat er sinds 1900 aan designmeubilair is geproduceerd. Zo is er voor elke smaak en in elke stijl wel een Cassina tafel, sofa, stoel of opslagmeubel verkrijgbaar.

Innovatie als drijfveer

Het kennersoog voor designhistorie betekent niet dat Cassina zich alleen op het verleden richt. De geschiedenis en traditie spelen weliswaar een belangrijke rol, maar het bedrijf staat ook bekend om zijn innovatie en blik op de toekomst. Het researchteam van Cassina is altijd op zoek naar noviteiten en op de productievloer wordt actief gebruikgemaakt van eigentijdse technieken en materialen. Duurzaam ontwerpen met als doel tijdloze producten een leven lang te laten meegaan vormt de basis. Dit komt tot uiting in milieuvriendelijke productieprocessen, hergebruik van materialen en meubels die eenvoudig zijn te demonteren. Daarbij blijft men trouw aan de sfeer, de vormgeving en het concept van het oorspronkelijke design. Ook komen regelmatig nieuwe Cassina zetels en tafels op de markt die speciaal zijn ontworpen met de hedendaagse bedrijfsfilosofie in het achterhoofd.

Obumex, specialist voor Cassina

Heeft u een voorkeur voor iconische meubelontwerpen? Of wilt u juist een toekomstige designklassieker kopen? Dan mag een Cassina stoel, fauteuil, sofa, tafel, bureau of kast niet in uw interieur ontbreken. Obumex heeft een ruim assortiment meubels van Cassina, waarin belangrijke ontwerpers zijn vertegenwoordigd. Neem contact met ons op als u een van onze Cassina-showrooms wilt bezoeken.