Carl Hansen & Son, de definitie van Deens modern design

Als het gaat om designmeubilair speelt Denemarken een belangrijke rol. Een fabrikant die veel heeft betekend voor het twintigste-eeuwse Deense design is Carl Hansen. Het bedrijf vestigde zijn naam met de Carl Hansen CH24. Deze Wishbone stoel is een icoon van het Deense moderne design. Hansen & Søn brengt tegenwoordig historische en eigentijdse klassiekers uit, die geliefd zijn om hun functionaliteit en kwaliteit.

Meubelmaker met visie

De geschiedenis van Carl Hansen & Søn gaat terug tot 1908, toen naamgever en oprichter Hansen een meubelatelier opende op het Deense eiland Funen. Vanaf het begin vormden hoogwaardig vakmanschap en vruchtbare samenwerkingen met eigenzinnige ontwerpers de basis van het Hansen-design. Een van de belangrijkste samenwerkingsverbanden ontstond in 1949, toen de Deense ontwerper Hans J. Wegner zijn eerste meubels voor Hansen & Søn creëerde. Wegner ontwikkelde in de jaren daarna diverse succesvolle zitmeubels, waaronder de CH24. Zijn ontwerpen maken nog altijd een aanzienlijk deel uit van de collectie Carl Hansen stoelen.

Carl Hansen CH24 en CH25

Met zijn sobere en vernieuwende stoelen staat Hans J. Wegner bekend als de drijvende kracht achter het Deense moderne design. En zijn werk heeft nog niets aan kracht verloren. Wegner is niet voor niets de best verkopende designer in de Carl Hansen showroom. Om hem te eren brengt het bedrijf daarom regelmatig reissues uit van de in 1950 verschenen CH24 Wishbone stoel. Het zitmeubel dankt zijn Engelse naam aan de Y-vormige houtconstructie in de halfronde rugleuning en wordt ook wel de vorkbeen stoel genoemd. De zitting bestaat uit een karakteristiek vlechtwerk van papiergaren. Dit materiaal was nog niet eerder voor een designstoel gebruikt. Korte tijd later ging de Carl Hansen CH25 in productie. Door het geheel van papiergaren gemaakte zit- en ruggedeelte was de CH25 destijds baanbrekend.

Deens design van pure eenvoud

Naast alle belangrijke Wegner-zitmeubels produceert Carl Hansen stoelen van verschillende andere designers uit de twintigste eeuw. In het assortiment vindt u onder meer ontwerpen van Ole Wanscher, Frits Henningsen, Arne Jacobsen, Kaare Klint, Mogens Koch en Poul Kjærholm. Het bedrijf zorgt ervoor dat de in het verleden door hen gecreëerde meubelklassiekers beschikbaar blijven voor het huidige publiek. Hansen vergeet echter ook niet om hedendaagse designers als Thomas Bo Kastholmt, Naja Utzon Popov en Anker Bak onder de aandacht te brengen. De fabrikant selecteert zijn ontwerpers zorgvuldig en let er steeds op dat zij de kernwaarden van het Deense design volgen. Puurheid, eenvoud, functionaliteit en vakmanschap zijn dan ook typerend voor een Carl Hansen fauteuil of stoel.

Hansen & Søn: van tapijt tot stoel

Carl Hansen richt zich op een groot aantal designartikelen. Behalve stoelen vindt u in de omvangrijke catalogus bijvoorbeeld ook sofa’s, krukken, eettafels, koffietafels, kasten en bureaus. Verder heeft Carl Hansen ook een uitgebreide collectie met interieurobjecten, waaronder vazen, schalen, kussens, bedspreien, lampen en tapijten. Heeft u interesse in de Carl Hansen CH25 of CH24? Of wilt u meer informatie over een Carl Hansen sofa, fauteuil of ander design product? Neem dan contact met ons op via het online antwoordformulier.