BassamFellows: Modern Craftsman met een historische achtergrond

Het merk BassamFellows is het geesteskind van Craig Bassam en Scott Fellows. In hun atelier in Connecticut in de Verenigde Staten verbinden zij hedendaags vakmanschap aan luxe design meubels en lifestyle-artikelen. Het tweetal heeft hun werkwijze Modern Craftsman gedoopt. De productcatalogus van BassamFellows omvat naast stoelen, tafels, krukken, sofa’s en interieurobjecten onder meer ook kleding, reistassen, zonnebrillen en schoeisel.

Design in de ruimste zin van het woord

BassamFellows ontstond rond de millenniumwisseling, toen Craig Bassam en Scott Fellows het idee kregen om een nieuw Amerikaans luxemerk op te richten. Scott Fellows was eerder artdirector voor diverse designhuizen, terwijl Craig Bassam zijn sporen had verdiend als binnenhuisarchitect en meubelontwerper. Zij gebruikten hun gezamenlijke esthetische en creatieve inzichten als basis voor hun samenwerking. Daarbij wilden Craig Bassam en Scott Fellows zichzelf geen beperkingen opleggen en zo breed mogelijk te werk gaan binnen hun Modern Craftsman kaders. Het bedrijf richt zich behalve op meubel- en productdesign daarom ook op het ontwerpen van interieurs. Craig Bassam en Scott Fellows hebben inmiddels een lange lijst woning- en horeca-inrichtingen over de hele wereld op hun naam staan, waaronder in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië en Australië.

Modern Craftsman als uitgangspunt

Craig Bassam en Scott Fellows worden beschouwd als de grondleggers van Modern Craftsman. De kenmerken van deze designstroming zijn minimalisme, precisie en vakmanschap. Daarmee vertoont Modern Craftsman verwantschap met de American Craftsman-stijl, die aan het begin van de twintigste eeuw zijn hoogtijdagen beleefde. American Craftsman-designers kozen voor eenvoudige ontwerpen en zetten zich daarmee af tegen de in hun ogen te uitbundige victoriaanse stijl van de negentiende eeuw. In 2003 brachten Craig Bassam en Scott Fellows hun Modern Craftsman onder de aandacht van het grote publiek. De tijdens de designbeurs Salone del Mobile in Milaan gepresenteerde Tractor-kruk uit 2000 was een van de eerste meubelen van BassamFellows.

Klassieke invloeden van BassamFellows

Natuurlijke materialen hebben een belangrijk aandeel in de Modern Craftsman producten van Craig Bassam en Scott Fellows. Het duo maakt veelvuldig gebruik van hout, met name essen-, noten- en teakhout. Daarbij laten zij zich ook meer direct inspireren door het verleden. De brutalisme-stroming van historische designmeubelpioniers als Charlotte Perriand, Pierre Jeanneret en Le Corbusier was bijvoorbeeld van invloed op de Brutus-stoelen die BassamFellows in 2020 uitbracht. Voor de variant met zitting van Weens vlechtwerk lieten Craig Bassam en Scott Fellows zich rechtstreeks inspireren door Jeanneret. Uiteindelijk is de Brutus-stoel echter het resultaat van een droom die Craig Bassam op een nacht had. Invloeden van Thonet-designpionier Mart Stam zijn duidelijk aanwezig in de BassamFellows Geometric-staalbuisstoelen en tafels. Naast hout en staalbuis is leer een terugkerend materiaal binnen de Modern Craftsman esthetiek. Onder andere de Geometric-stoelen en de Leather Desk zijn voorzien van leer.

BassamFellows kopen via Obumex

Wilt u een Modern Craftsman interieur in een historische designtraditie? Dan zijn de zitmeubels, tafels, ligbedden en sofa’s van Craig Bassam en Scott Fellows een uitstekende keuze. Voor prijsinformatie betreffende de BassamFellows producten kunt u altijd een informatieverzoek indienen via het contactformulier op onze site.