Culinary inspiration

Zomersalade

U kunt deze gemakkelijk uitbreiden met een bereiding van quinoa, aardappelsla of een stukje brood om er een volwaardige maaltijd van de te maken.

Bereiding:

  • Voor het bereiden van de artisjok: kraak de stengel aan de onderkant af en snij een stuk van de bovenkant af met een broodmes.
  • Snij de citroen in schijfjes.
  • Bind met behulp van een brideertouw voor elke artisjok een citroenschijf.
  • Was goed de handen na het behandelen van een artisjok: een artisjok geeft een bittere smaak af en zorgt ervoor dat alles wat erna vastgenomen wordt deze bitterheid overneemt.
  • Neem een grote kookpot bij de hand, leg de artisjokken erin zodat ze goed onder water staan.
  • Zorg er eventueel met een bord of deksel voor dat de artisjokken onder water blijven.
  • Voeg aan het water het volgende toe: zout, tijm, laurier, witte wijnazijn en enkele peperbollen.
  • Kook de artisjokken gaar op matig vuur. De kooktijd is afhankelijk van de grootte van uw artisjok. Controleer of de artisjok klaar is door aan een blaadje te trekken en te zien of deze loskomt. Eens gaar, giet het water af en laat rustig afkoelen.
  • Gebruik één hart dat u versnijdt in brunoise (kleine blokjes).
  • Gebruik de twee andere harten voor het maken van een puree van artisjok: mix hiervoor in de keukenrobot de harten zeer fijn met wat witte balsamicoazijn, olijfolie en kruid af met peper en zout.
  • Emondeer de tomaten en snij in brunoise. Vermeng met de artisjokbrunoise. Kruid af met peper en zout, wat olijfolie en een sprankeltje witte balsamicoazijn.
  • Snijd met een mandoline de courgettes, de bloemkool en radijsjes fijn.

 

  • Maak de lavendelvinaigrette als volgt:
    • Vermeng alle ingrediënten en rits de bloemetjes erin.
    • Laat een nacht rusten voor een betere infusie.

 

Dresseren:

  • Maak de sucrines blad per blad los en leg ze op de bodem van de slaschotel, verdeel vervolgens ongelijkmatig de brunoise over het geheel.
  • Voeg de linten toe van de verschillende groenten, beginnende met de bloemkool, vervolgens de courgettes en tenslotte de radijzen.
  • Verdeel de artisjokpuree met een spuitzak op verschillende plaatsen over de salade of in de krulletjes van de groentenlinten.
  • Besprenkel de vinaigrette over het geheel en voeg vervolgens de postelein toe als decoratie.
  • Smakelijk!

 

Zomersalade
Ingrediënten
  • 3 artisjokken
  • 2 kleine courgettes
  • 2 goed rijpe tomaten
  • 1 citroen
  • 4 sucrines
  • ¼ bloemkool
  • enkele radijsvarianten
  • wat postelein
  • witte balsamicoazijn

 

Voor de lavendelvinaigrette:

  • 200 gr olijfolie
  • 100 gr zonnebloemolie
  • 40 gr witte balsamicoazijn
  • enkele lavendelbloemen
  • peper en grof zeezout