Culinary inspiration

Misérable

Dit gebak is niet zo armzalig als de naam laat vermoeden. Rond 1920 werkt Pierre Gaelens in Brussel bij één van de meest prestigieuze banketbakkerijen van het land: ‘Maison Jean Bol’, uitgebaat door twee Zwitserse broers. Daar leert hij de Misérable maken. Het recept neemt hij mee naar Knokke en opent in 1932 een bakkerij-patisserie op de Kustlaan. Met succes, de Misérable is niet meer weg te denken aan onze kust. Het recept van deze overheerlijke Misérable is sinds 1923 een goed bewaard familiegeheim. Kleinzoon Paul Gaelens zet nu de traditie verder. Ondertussen is het familiebedrijf uitgegroeid tot een moderne banketbakkerij en vindt u de Gaelens Misérable gewoon in de supermarkt. Hier maken we kleine Misérables in mignardise-vorm. Heerlijk om na de maaltijd te serveren en het dessert over te laten, samen met een digestief of thee.

 

Bereiding:

Klop eerst het eiwit en voeg al kloppend de suiker toe. Verwarm de oven voor op 180°C. Meng 200 gr bloemsuiker en 225 gr amandelpoeder met 40 gr bloem. Zeef de bloem door het mengsel in. Spatel het mengsel onder het eiwit. Strijk dan de biscuit uit op een bakplaat met bakpapier. Steek met een steekvormpje kleine rondjes uit of bak ze in een mini cupcake vorm. Stop een halfuur in de voorverwarmde oven.

Maak ondertussen de vulling: weeg 100 gr suiker af en laat opkoken met 100 ml water tot siroop. Snij de vanillestok overlangs en doe de zaadjes en de stok bij de siroop. Voeg de eidooiers bij de suikersiroop en oer stevig door. Haal van het vuur vóór het begint te koken. Zeef en klop koud met een keukenrobot. Meng er klontjes zachte boter onder en laat verder kloppen. Haal de biscuit uit de oven en laat afkoelen. Snij de biscuit dan in twee. Strijk wat 'crème au beurre' op de eerste kant van de biscuit en sluit deze met het doorgesneden stuk biscuitdeeg. Bestrooi tenslotte met bloemsuiker.

Misérable
Ingrediënten

Voor het Misérable beslag:

  • 200 gr eiwit
  • 40 gr suiker
  • 225 gr amandelpoeder
  • 200 gr bloemsuiker
  • 40 gr bloem

 

Voor de boterroom:

  • 100 ml water
  • 100 gr suiker
  • 1 vanillestokje
  • 4 eidooiers
  • 240 gr malse boter