Culinary inspiration

Artichaut vinaigrette

Bereiding:

  • Voor het bereiden van de artisjok: kraak de stengel aan de onderkant af en snij een stuk van de bovenkant af met een broodmes.
  • Snij de citroen in schijfjes.
  • Bind met behulp van een brideertouw voor elke artisjok een citroenschijf.
  • Was goed de handen na het behandelen van een artisjok: een artisjok geeft een bittere smaak af en zorgt ervoor dat alles wat erna vastgenomen wordt deze bitterheid overneemt.
  • Neem een grote kookpot bij de hand, leg de artisjokken erin zodat ze goed onder water staan.
  • Zorg er eventueel met een bord of deksel voor dat de artisjokken onder water blijven.
  • Voeg aan het water het volgende toe: zout, tijm, laurier, witte wijnazijn en enkele peperbollen.
  • Kook de artisjokken gaar op matig vuur. De kooktijd is afhankelijk van de grootte van uw artisjok. Controleer of de artisjok klaar is door aan een blaadje te trekken en te zien of deze loskomt. Eens gaar, giet het water af en laat rustig afkoelen. Het best zijn ze nog lauw te serveren.
  • Voor de vinaigrette: vermeng alle ingrediënten in een kom en zet koud.
  • Dresseren: lepel wat vinaigrette in een potje. Serveer de gekookte artisjok ernaast.
  • Smakelijk!
Artichaut vinaigrette
Ingrediënten
  • artisjokken Deze bereiding kan zowel geserveerd worden bij uw aperitief of als een voorgerecht. Daarom selecteert u best de artisjokken in functie van het doel van het gerecht. Als aperitief kunt u er 2 voor 6 personen voorzien, als voorgerecht is 1 per persoon aangeraden
  • 1 citroen
  • brideertouw
  • vinaigrette
  • 40 gr rode wijnazijn
  • 300 gr olijfolie
  • 300 gr arachideolie
  • 300 gr yoghurt
  • 75 gr mosterd
  • 40 ml verjus
  • 10 gr peper en zout
  • cayennepeper