Culinary inspiration

Eend met gemarineerde kers en blauwe kaas

Voor de kersen saus:

  • We beginnen eerst met de kersen voor de kersencognacsaus. Doe keukenhandschoenen aan want kersensap kleurt uw vingers dieprood. Ontpit de kersen met een ontpitter. Hebt u die niet snij dan gewoon met een mesje de kersen doormidden en wip zo de pit eruit. Zet de ontpitte kersen apart tot gebruik.
  • Schenk in een steelpannetje het kersensap en de Cognac en voeg hier het bouquet garni aan toe. Over het algemeen bestaat een bouquet garni uit: peterselie, tijm, laurier, rozemarijn, salie en dragon. Dit is ook het moment om het half flesje wit bier toe te voegen.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het rustig inkoken. Als het tot ongeveer de helft is ingekookt, voegt u de kersen toe zodat deze lekker zacht kunnen worden.

 

Voor het bakken van de eendenborst:

  • Zorg dat de eendenborst op kamertemperatuur is.
  • Neem een steelpan en verhit deze goed. Omdat we eendenborst altijd eerst op zijn vel bakken hoeft ugeen extra vetstof te gebruiken. Snij het vel kruislings in en wrijf eerst in met peper en zout voordat u het bakt.
  • Het verschilt natuurlijk per persoon hoe rosé u het wenst maar eend mag zeer rosé geserveerd worden! Zodra het vel goed gesmolten is verlaagt u de temperatuur en daarna bakt u de andere kant nog een paar minuutjes. Laat het vlees rusten in de oven op 50°C.
  • Schenk een beetje van het vet bij de kersensaus. Zo krijgt de saus een heerlijke smaak, om de saus wat te binden maakt u gebruik van johannesbroodpitmeel.

 

Dresseren:

  • Verdeel de eend over een schotel en plaats een klein beetje van de kersen en de kersensaus over het vlees. Verdeel ongelijkmatig wat van de Achelse Blauwe kaas over het bord.
  • Voeg enkele eetbare viooltjes toe, als decoratie.
  • Serveer de rest van de saus in een potje naast het gerecht.
Eend met gemarineerde kers en blauwe kaas
Ingrediënten
  • 1 filet van canette
  • 8 rijpe kersen
  • 100 gr Achelse Blauwe
  • peterselie, tijm, laurier, rozemarijn, salie en dragon
  • Cognac
  • 1/2 flesje witbier
  • viooltjes

 

Get inspired in one
of our showrooms.